Crònica de l’acte “Procés a l’Argentina contra els crims franquistes”

DSC01188

Aquest dissabte 1 de març s’ha dut a terme a Olot un acte de recuperació de la memòria històrica organitzat conjuntament per la CNT, la CUP, l’Assemblea Llibertària de La Garrotxa, La Greda i Arran. En ell hem pogut comptar amb la presència i les intervencions de l’Albert Planas i Serra (doctorand en història de la UB i membre del PEHOC), Merçona Puig Antich (germana de l’assassinat Salvador Puig Antich i querellant al procés argentí) i Laia Creus (arqueòloga que ha participat en l’exhumació de foses i membre del Grup de Memòria Històrica de la CNT).

DSC01165L’Albert Planas, a més d’exercir de presentador de l’acte, ha fet incís sobre diversos aspectes de la repressió franquista des d’el final de la guerra civil fins a la mort de Franco. Ha destacat la baixa intensitat de la campanya per aturar la mort de Salvador Puig Antich a Catalunya en comparació a d’altres fets similars i ho ha atribuït a, entre d’altres causes, la necessitat dels grups polítics més destacats d’aquell moment per separar-se de la violència i buscar la millor manera d’acomodar-se en el nou sistema polític que ja s’albirava. També ha fet un repàs de les dades de catalans que van passar per l’exili i, posteriorment, pels camps d’extermini nazis.

A continuació ha estat el torn de la Merçona Puig Antich que ha recordat el cas del seu germà, Salvador Puig Antich i ha lamentat també que la resposta a la detenció d’en Salvador va ser limitada i va arribar massa tard, no podent evitar el seu assassinat a garrot vil, sistema reservat només alsDSC01197 presos comuns. També ha fet un relat extens de la querella que s’està duent a terme a l’Argentina contra els crims franquistes de la que formen part i en la que van poder declarar fa poques setmanes davant la jutgessa argentina que porta el cas ja que a l’estat espanyol les seves peticions de revisió del procés de Salvador Puig Antich han estat denegadesDSC01226 sempre.

La última a intervenir ha estat la Laia Creus que ha detallat com és la tasca d’exhumar una fossa comuna i tots els problemes i traves que es troben des d’el Grup de Memòria Històrica de CNT a l’hora de dur a terme aquestes tasques sobre el terreny i als arxius on s’han d’investigar aquests fets. Ha explicat la immensa feina que queda encara per fer de recuperació de la memòria a través dels testimonis directes que encara queden vius i els indirectes que disposen de dades per procedir a la localització de les fosses i la identificació dels assassinats que es troben en elles.

L’acte ha comptat amb l’assistència d’un centenar de persones que han intervingut en nombroses ocasions per fer preguntes als tres ponents sobre les qüestions més diverses.

DSC01259

Des de la CNT d’Olot i l’Assemblea Llibertària de La Garrotxa valorem aquest acte d’una manera molt positiva, tant pel que fa al nombre d’assistents i a l’interès generat com per seguir fent passes en la direcció de desemmascarar els criminals franquistes i dignificar la memòria dels i les nostres companys anarquistes i antifeixistes fins que la justícia reconegui la seva lluita, els criminals franquistes acabin entre reixes i s’anul·lin totes les condemnes per ells dictades des de la més absoluta impunitat.

CNT Olot
Assemblea Llibertària de La Garrotxa