Respecte al nou sindicat que planteja crear Podemos

S’ha difós a través de la premsa una notícia que resulta, com a mínim, curiosa: la creació d’un nou sindicat, proposada per un cercle de Podem, que sembla estar tenint bon acolliment per part d’una part dels simpatitzants del partit. Segons es pot llegir en la notícia anteriorment enllaçada, pretenen crear un sindicat “que estigui al marge de Podem” i que serveixi per “construir un nou model sindical”, ja que a l’actual “li passa el mateix que al sistema polític”.

Des de la CNT ens agradaria fer un parell d’aclariments sobre aquest tema. En primer lloc, creiem que s’estan barrejant dues coses diferents quan es parla d’un nou sindicat i d’un nou model sindical. No sabem si aquesta confusió serà culpa de Podem o del periodista que va redactar la notícia, però no és el mateix. El model sindical actual és el de les eleccions sindicals i comitès d’empresa: un sindicat pot triar participar en ell o no fer-ho.

El-portavoz-de-Podemos--Pablo-Iglesias

Estem d’acord que l’actual model sindical presenta problemes seriosos. No obstant, això no és ni casual ni indesitjat. Aquest model sindical va ser creat pels franquistes a finals dels anys setanta (durant la Transició) precisament per aconseguir el que han aconseguit: imposar el model de sindicat de serveis enfront del sindicat de treballadors i militants, aconseguir la pau social a costa d’acabar amb el sindicalisme. Bona prova d’això és el gran esforç de l’Estat per aconseguir que totes les organitzacions sindicals acceptessin el model sindical que els oferien, arribant a subornar i fins i tot dur a terme atemptats terroristes contra els sindicats que no van acceptar les eleccions sindicals. Qui vulgui pot entrar aquí per llegir més sobre aquell moment històric i com es va forjar l’actual model sindical.

Si Podem està realment en contra d’aquest model sindical i vol canviar-lo, no necessita crear un nou sindicat. N’hi ha prou amb fer una única cosa quan arribi al poder (si és que hi arriba): eliminar el sistema d’eleccions sindicals, comitès d’empresa, subvencions i alliberats. Des de la CNT manifestem obertament els nostres dubtes respecte a aquesta possibilitat: de fet, alguns de nosaltres estem convençuts que Podem mai farà un pas en aquesta direcció.

Si el que vol Podem és crear un nou sindicat deixant intacte el model sindical actual (o simplement mentre no tinguin poder per canviar-lo), caldrà veure com enfoquen aquest nou sindicat, no només respecte a la seva forma d’organització interna sinó a si participaran o no en el model sindical actual. Es negarà el sindicat de Pablo Iglesias a participar en les eleccions sindicals, per donar exemple d’horitzontalitat i assemblearisme? Ho dubtem, ja que precisament neix com a braç sindical d’un partit que es presenta a eleccions municipals (en coalicions amb d’altres), generals i europees. Per què no també a les sindicals, pensaran?

Des de la CNT sempre hem defensat que la lluita dels treballadors l’han d’exercir els propis treballadors, independents de qualsevol partit polític, per reduir al mínim la possibilitat que sorgeixin conflictes d’interessos que puguin minar la capacitat sindical d’una organització obrera. Un sindicat depenent d’un partit és un sindicat que podria decidir no organitzar-li una vaga al govern d’aquest partit, fins i tot si hi hagués motius de sobres per a aquesta vaga. Creiem que el que pretén Podem en proposar un nou sindicat (encara no han confirmat aquesta proposta) és precisament tenir un braç sindical controlat per ells.

Des de Podem asseguren que no és aquest el seu objectiu. Si això és així, llavors farien bé a explicar per què volen crear una cosa que ja existeix. La CNT no participa en eleccions sindicals, no rep subvencions, no té presència en els corruptes i fàcilment controlables comitès d’empresa i no té alliberats. És un sindicat que ha pres més mesures que cap altre per dificultar l’aparició de la corrupció en el seu si. És l’alternativa idònia a aquest model sindical i als seus principals actors, CCOO i UGT. Si els treballadors de Podem volen un sindicat alternatiu no necessiten crear-lo, només han de començar a militar en aquest i no afeblir més les ja minvades forces del sindicalisme alternatiu amb una altra organització (com si n’hi hagués poques).

Un dels motius esgrimits per alguns simpatitzants de Podem per defensar aquesta proposta és que es necessita una renovació, que els antics sindicats ja no funcionen perquè la gent els percep com una cosa obsoleta i corrupte. Aquest pensament es diu “prejudici”, i els prejudicis es combaten aconseguint que qui els pateix se n’adoni que són erronis, no esquivant-los. Imaginem que, com que hi ha gent que té una mala imatge dels immigrants perquè es pensa que són tots uns delinqüents i uns aprofitats, Podem decidís no permetre l’afiliació d’immigrants. Algú pensa que pogués passar una cosa així? Doncs el plantejament és el mateix que amb la idea de que tots els sindicats són corruptes i per això en fa falta un de nou.

Des de la CNT no estem disposats a tirar més d’un segle de lluita sindical a les escombraries simplement perquè a un grup de nous esquerrans se’ls hagi ficat al cap que tot el que existia abans que ells arribessin està contaminat i cal començar de zero. Tenim molta experiència no només en conflictes laborals puntuals, sinó també en els perills de cooperar amb l’Estat i amb partits polítics de diversa índole. Precisament per això ens reiterem en el nostre compromís de continuar fidels als principis de l’anarcosindicalisme: horitzontalitat, assemblearisme, federalisme, suport mutu, solidaritat i acció directa. I per descomptat, autogestió i independència enfront de poders econòmics o polítics. Aquest, i no un altre, és el model sindical que necessitem en aquests moments.

Publicat per CNT Albacete