Nou número del Periòdic CNT nº 406 – Desembre 2013

1005031_10152100296011967_697566729_nDescarrega’l: Periodico CNT 406 – Diciembre 2013.pdf

EDITORIAL: Sortint del pas

Salut companys/es. Són la 01:30 del dia 21 de novembre, i per tant, la data límit perquè el SP enviï l’editorial al periòdic. I està sense fer! Estem cansats de la reunió d’avui i tenim per davant una agenda de vertigen. Sense pretendre mirar-nos el melic i conscients que molts esteu en els sindicats duent a terme una tasca igual o més gran que la nostra. Així que per cobrir l’expedient, complir amb l’organització i que no ens renyin els nostres companys del CNT, us traslladem part del treball que desenvolupem de cara a l’entrevista que es va realitzar al secretari general per al programa “La Sexta Columna” i així li traiem partit a l’esforç invertit sense pretendre establir càtedra, ni donar lliçons a ningú compartim amb vosaltres el fruit de les nostres reflexions.

Preguntes i respostes (res nou sota el sol)

– Què és ser d’esquerres?

Tenir consciència de classe treballadora i en conseqüència lluitar contra l’explotació i l’ordre establert. Votar una vegada cada quatre anys a un partit progre i veure com fan el contrari del que van prometre no és ser d’esquerres, és ser un conformista.

– Què és la Llibertat?

És tenir capacitat d’elecció real i responsabilitat, sense que les teves decisions o actes comportin privilegis sobre altres persones. No pot haver-hi llibertat individual plena sense llibertat col·lectiva.

(No tenim capacitat de decisió en les qüestions més importants que ens afecten ja que aquestes es prenen en àmbits i institucions allunyades i alienes, però sí podem triar lliurement el color del cotxe o l’equip de futbol al que pertanyem).

– Què és el Mercat?

És una cortina de fum amb la qual la classe dominant eludeix la seva responsabilitat sobre les injustícies econòmiques i socials que provoquen per mantenir l’explotació, multiplicant els seus beneficis i privilegis. Ens volen fer creure que el mercat és com el clima, un fet natural però no hi ha res més artificial i dirigit per els qui ho han creat.

– Quina opinió us mereix la Monarquia?

Estem en contra de qualsevol forma de poder i la monarquia és anacrònica i insultant. És incomprensible que al segle XXI s’acceptin privilegis pro dret de naixement. Però també cal dir que no existeix cap diferència pràctica amb els països republicans, doncs mantenen el mateix sistema polític i econòmic.

– I la Dictadura del Proletariat?

La CNT no vol prendre el poder polític sinó que la classe treballadora tingui el poder econòmic. La dictadura del proletariat va ser un error teòric i una catàstrofe en la pràctica, a més d’una traïció a les aspiracions de llibertat dels treballadors. El moviment anarquista mai ha recolzat aquest concepte.

– I la Democràcia?

La democràcia hauria de ser el govern del poble. Això solament és possible quan totes les persones tenen poder de decisió real sobre el que els afecta. El sistema actual és una democràcia formal i no real, ja que treballa a favor dels interessos de les elits financeres, bancs i grans empresaris. Un exemple d’això va ser l’última reforma de la Constitució realitzada pel PSOE juntament amb el PP per assegurar el pagament del deute, en benefici dels bancs, mentre es desnona a les famílies de les seves cases.

– Igualtat

No pot existir igualtat mentre existeixi injustícia social, no es reparteixi la riquesa i desapareguin els privilegis que ostenten uns pocs.

– Què dir del Terrorisme?

Per evitar que ens fiquin en embolics, el que sí tenim clar és que terrorisme és tot allò que causa terror a la població, i la gent està terroritzada per no poder arribar a final de mes, per si és desnonada de casa seva, davant la possibilitat de perdre el dret a la sanitat i l’educació, per entrar en les llistes de l’atur.

– Com superar la divisió de l’esquerra?

Deixar de col·laborar amb els poderosos i d’anteposar interessos electoralistes o econòmics, i dedicar tota la capacitat de les organitzacions d’esquerres a defensar els interessos dels treballadors i els exclosos socials. Alguns només són d’esquerres quan estan a l’oposició. Una organització que es reclama d’esquerres ha de lluitar pel canvi social, en cas contrari ha perdut el nord i es converteix en part del problema.

– Què dir de la Revolució?

La revolució és necessària, ja que solament mitjançant aquesta les societats han evolucionat en positiu. Nosaltres lluitem per la revolució social. Uns altres defensen una revolució que solament suposi un canvi en el poder polític. Nosaltres volem una revolució que elimini qualsevol tipus de poder. La CNT és una eina, no una fi.

Salut i descans. Demà més.

SUMARI: En aquest número:

Portada | Escombrada de drets

Sindical pàg 3 | Neteja viària: sensacions d’una vaga mediàtica

Economia pàg 10 | L’autogestió com a eina de construcció alternativa

Actualitat pàg 12 | Repressió a ritme de reformes

Global pàg 16 | Reportatge sobre l’extrema dreta. Primer lliurament: Polònia

Memòria i Història pàg 20 | Una querella contra la impunitat

Cultura quadern central | Entrevista a Francisco Contreras `El nen d’Elx´: “Han aconseguit que el poble sigui el major enemic del poble”

Opinió pàg 26 | Debat sobre el públic i l’autogestió: defensa i avanç

Contraportada | Els nostres locals // Gijón: Vida, robatori i desemparament