Finalitzat el X Congrés de la CNT

En la clausura del seu X Congrés, la CNT manté l’estratègia sindical assembleària i des de la base, sense eleccions sindicals, alliberats ni subvencions.
L’organització anarcosindicalista redoblarà esforços cap als sectors més precaritzats de l’economia i la societat augmentant la seva col·laboració amb moviments socials i sindicals.
El proper Comitè Confederal s’establirà a Còrdova, amb Alfonso Álvarez com a Secretari General.

Mentre se celebra l’última sessió del X Congrés de la CNT van dilucidant-se les línies mestres del que serà la seva línia sindical i social per als propers quatre anys. El centenar llarg de delegacions -més de 500 cenetistes sobretot joves- conclouen així aquestes 50 hores de plenari  a més dels debats previs en els respectius sindicats d’origen.

Després d’una anàlisi detallada de l’evolució del capitalisme i la societat de classes en el context actual, la CNT considera que mantenint-se les mateixes causes als grans problemes de la humanitat s’han de seguir amb les mateixes formes de lluita que tants èxits van donar al moviment obrer, abans de la seva assimilació pel sistema al llarg del passat segle.

Les múltiples crisis que patim avui dia (ambiental, alimentària i econòmica) tenen darrere a un capitalisme més depredador si cap des que els sindicats van oblidar les seves eines clàssiques d’organització: acció directa, autogestió i federalisme. En aquest sentit la CNT considera que la seva estratègia sindical contra les eleccions sindicals, sense alliberats ni subvencions, és l’única alternativa que li queda a la classe treballadora per donar una bolcada a aquesta correlació de forces desfavorable per frenar l’especulació, l’explotació laboral, la destrucció del medi ambient, els abusos socials de tot tipus (sobre persones migrants, dones, presos, criatures…).

Entre les resolucions adoptades es troba un clar al·legat contra l’economia financera: l’organització es compromet a evitar que els seus actius caiguin en qualsevol tipus de fons especulatiu i a promoure l’objecció fiscal.  També augmentarà la presència en els centres de treball centrant-nos en els sectors més precaritzats com la hostaleria, comerç, agroalimentari…  Els problemes inherents a aquest sistema econòmic afecten cada vegada a més persones treballadores pel que les aliances puntuals amb moviments socials i sindicals es consideren de gran rellevància per plantar cara en el dia a dia. Es promouran les lluites transversals entorn de l’ecologia, gènere i ensenyament a més d’iniciatives concretes com són els grups confederals de consum responsable o els projectes de pedagogia llibertària.

Ahir a última hora es va triar Secretari General: Alfonso Álvarez, conductor d’autobusos a AUCORSA i Còrdova com a localitat de residència del Comitè Confederal. A més, la CNT seguirà treballant per articular un moviment d’economia alternativa més enllà del cooperativisme caduc mitjançant col·lectivitats de producció i consum, sense oblidar que la definitiva resolució als problemes que causa el capitalisme és la seva substitució per un sistema de persones lliures sense lligams econòmics ni religioses que s’organitzin d’abaix cap amunt compartint les necessitats i l’economia: el comunisme llibertari.

Miguel Fernández Martín
Secretari de Premsa i Comunicació