Decreixement i MAT

Els arguments dels defensors de la MAT són els de prevenir possibles apagades de llum per a les comarques gironines, sobretot durant els pics de potència de l’estiu. Adverteixen que les comarques gironines són una illa elèctrica al conjunt del sistema elèctric de l’Estat espanyol. Recorden el constant creixement anual de la demanda elèctrica i també defensen la interconnexió entre Sentmenat i Baixàs per a l’evacuació de l’energia generada en els futurs parcs eòlics gironins. Els seus arguments són creixement, creixement i més creixement, …però resulta que aquest 2008 s’ha descobert ja clarament que ni amb tot el domini i violència actual del capitalisme es pot mantenir aquest ritme de creixement econòmic.

Tots aquests plans de futur són molt bonics i sucosos per a l’economia global que estem immersos, però no són altre cosa que una fugida endavant i obcecada del capital davant les nombroses crisis que venen, …energètica, financera, alimentària, ecològica. Quan justifiquen la MAT amb aquests arguments ens estant recordant que no tenen cap mena d’intenció de rectificar cap de les seves polítiques agressives amb el medi ambient i les persones. Urbanitzacions a tort i a dret per tot el territori, un tren agressiu i elitista que només respon a les necessitats capitalistes d’interconnectar i concentrar els centres de negocis i decisions, una potenciació del turisme de volts de baix cost (en euros, no pas en CO2 o en combustibles fòssils) i també de la mobilitat privada i individual enfront d’una bona xarxa de transport public, una política nefasta de l’aigua, dels residus, dels transgènics, de l’educació, de la sanitat, de les pensions, del treball…

I tot això fa que no ens acabem de creure aquest creixement que tant alegrement anuncien. La seva religió finalment ha topat amb el punt de màxima extracció possible de petroli i ja no deixa pujar plàcidament el PIB, ja que les gràfiques del consum energètic i del PIB mundials sempre han anat paral·leles. Estem vivint els darrers anys de l’època del petroli barat i abundant, del malbaratament energètic irresponsable. Això ens hauria d’alertar de la necessitat d’organitzar el nostre futur al marge de la dinàmica capitalista, ja que aquest només proposa continuar concentrant la riquesa a cada vegada menys butxaques i esgotar tots els recursos del planeta fins a què no hi hagi cap mena de possibilitat de construir una alternativa on tota la població mundial en pugui sobreviure.

Segurament la marxa pel decreixement que aquests dies ha estat recorrent els pobles i ciutats del nostre país ha pogut conèixer moltes de les alternatives i realitats que els moviments socials estant tirant endavant. Tota aquesta experiència es posarà en comú a la trobada del 4 al 6 de juliol a la Masia de Cal Cases a Santa Maria d’Oló (Bages), on es preveu ampliar el treball per posar en marxa el decreixement i el contrapoder.

La MAT significa creixement, significa un model energètic obsolet basat en centrals nuclears, en grans tèrmiques i grans parcs eòlics per a produir grans quantitats d’energia per a poder comercialitzar-la aquí i allà. El més trist, però és sentir encara pels carrers i pels diaris que els opositors a la MAT no volen que ens arribi la llum i que encara haurem d’acabar encenent les espelmes. A vegades és ignorància però a vegades és prepotència i menyspreu a la gent que està proposant una manera més justa i sostenible d’encarar el futur.

Xevi Planas i Puigbert

www.nomat.org