MOCIÓ PER LA LLIBERTAT D’EN FRANCESC ARGEMÍ DE TERRASSA

Aquest és el text de la moció que serà presentada demà a l’ajuntament d’Olot per demanar la llibertat d’en franki.

MOCIÓ PER LA LLIBERTAT D’EN

FRANCESC ARGEMÍ DE TERRASSA


ELS FETS

Durant la Festa Major de Terrassa del 2002, en el marc de les activitats de l‘espai “Jove tu també pots…”, un grup d’unes trenta persones participaren en una cercavila per demanar que es retiressin les banderes espanyola i europea del balcó de l’Ajuntament. Després de varis intents de despenjar les banderes, hi va haver una càrrega policial per intentar impedir l’acte. Tot plegat va acabar amb set persones ferides sense que es produís cap identificació ni detenció. Arrel d’aquests fets, l’Ajuntament va demanar que s’obrís una investigació i mesos més tard dos joves terrassencs rebien unes citacions judicials.


El judici a Terrassa

El 8 de setembre de 2004 es va realitzar el judici en que s’acusava als dos joves terrassencs dels delictes d’ultratges a Espanya, atemptat a l’autoritat i desordres públics. Cal destacar que:

 • En declaracions prèvies un agent va dir que li havien passat els noms dels joves en un paper.

 • La policia no va reconèixer cap de les persones acusades.

 • A les fotografies presentades no hi figuren els acusats.


El 22 de setembre de 2004, Enrique Rovira del Canto, titular del jutjat penal número 2 de Terrassa, va sentenciar a un dels joves a 2 anys i 3 mesos de presó i 8 mesos de pena multa. L’ altre a 1 any i 6 mesos de presó, i 7 mesos de pena multa.


El recurs a l’ Audiència Provincial de Barcelona

Davant d’aquesta sentència es va presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial demanant l’absolució d’ en Francesc Argemí (Franki).


El dia 1 d’Abril del 2005 la Secció Segona de l’Audiència Provincial, integrada per Pedro Martín Garcia, Javier Arzúa Arrugaeta, José-Carlos Iglesias Martín i Maria José Magaldi Paternostro, va ratificar la sentència del jutge i ex-fiscal militar, Enrique Rovira

del Canto, que condemnava a presó al jove egarenc.


La petició d’ indult a l’ Estat Espanyol

Tot i que en un primer moment l’Ajuntament de Terrassa s’havia presentat com acusació particular, posteriorment la junta de portaveus del consistori (a excepció del representant del PP), va decidir formular la petició d’indult en favor d’en Franki. A finals del passat mes de maig, el jutge Rovira del Canto, coneixedor de que la petició d’indult ja estava tramitant-se, va decidir aturar l’ingrés a presó del jove terrassenc basant-se en què la condemna era inferior a 3 anys i es corria el risc d’empresonar algú que posteriorment podria ser indultat.


Per altra banda, setmanes més tard, l’Audiència Provincial de Barcelona va decidir acceptar revisar la seva resolució com a conseqüència de l’incident de nul·litat presentat per la defensa. Si decidissin declarar nul·la la seva resolució haurien de tornar a pronunciar-se, però si optessin per no anul·lar-la, la defensa tindria la possibilitat de recórrer al Tribunal Constitucional per intentar aconseguir l’absolució.


Denegació de l’indult

El dimecres 22 de març del 2006, els advocats d’en Franki van saber que la petició d’indult havia estat denegada i el van citar al jutjat pels següents motius:

 • Notificar la denegació de la petició d’indult per part del Ministeri de Justícia

 • Comunicar que ha finalitzat la suspensió de l’execució de la sentència motivada per la petició de l’indult

 • Confirmar que continua el procés per a executar la sentència de 2 anys i 7 mesos de presó

 • Informar que disposava d’un termini de 7 dies per ingressar a presó


Així doncs, es va ratificar la sentència dictada pel jutge ex-militar Rovira del Canto. La defensa va presentar un recurs al Tribunal Constitucional que va aturar en aquell moment l’ingrés a presó d’en Franki.

El passat divendres 18 d’abril de 2008, els advocats d’en Francesc Argemí, reberen l’acta de desestimació del recurs presentat davant el Tribunal Constitucional espanyol en la que afirma “carece manifiestamente de contenido que justifique una decisión sobre el fondo por parte del tribunal constitucional”.

El passat dilluns 28 d’abril de 2008, Francesc Argemí, va ser detingut i empresonat sense avís als advocats i prescindint del tràmit de la citació prèvia. Ha estat durant un mes i mig al Centre Penintenciari de Can Brians 2. Actualment li han concedit el tercer grau en règim obert. Es tracta d’una llibertat parcial i vigilada, ja que de dilluns a dijous ha de dormir a la presó Model.

En les últimes setmanes s’han realitzat nombroses mobilitzacions arreu dels Països Catalans, destacant la manifestació de Barcelona amb 2.000 persones malgrat la pluja.

Per tot això, l’assemblea de Maulets de la Garrotxa, CNT d’Olot i l’associació Cultural La Greda proposem al Ple l’adopció dels següents acords:

 1. Demanar la immediata posada en llibertat total, immediata i sense condicions d’en Francesc Argemí; entenent així que aquest ajuntament es suma al suport que des d’arreu dels Països Catalans s’està duent a terme, per evitar que accions repressives d’aquest tipus es tornin a repetir.

 2. Instar al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya perquè estudiï d’immediat l’empresonament i es faci efectiva la revisió del cas del jove Francesc, i alhora, exigeixi la seva llibertat sense dilacions.

 3. Instar a la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya, així com a la Direcció General d’Institucions Penitenciàries perquè es manifestin en el mateix sentit.

 4. Traslladar aquest acord al Departament d’Interior i a la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya; a la Direcció General d’Institucions Penintenciàries i al Ministerio de Justícia de l’estat espanyol.