Vulneració de drets sindicals a la fàbrica de Llet Pascual de Gurb

L’empresa de llet CALIDAD PASCUAL SLU ha acomiadat a tres treballadores de la factoria de Gurb, a Osona, portaven treballant entre 8 i 12 anys, adduint raons econòmiques de caràcter objectiu segons consta a la carta d’acomiadament.

Segons aquesta carta l’acomiadament es justifica per una disminució de les vendes del 4% de mitjana de l’any 2015 en relació a l’any anterior. Però ja des d’agost de l’any passat els mitjans de comunicació informen d’una pujada del beneficis de l’empresa i de la recuperació de les vendes d’un 1,5%. De fet a Gurb s’han fet dues noves contractacions de treballadors de producció des de començament d’any.

Les tres treballadores represaliades formen part del grup que ha impulsat la nova secció sindical de CNT que es va presentar a l’empresa a finals del mes d’abril per lluitar contra les irregularitats laborals, per molts motius com el calendari laboral, canvis de torn sense respectar les hores establertes de descans, confusions en les nòmines. Havien formulat diverses preguntes i peticions de caràcter laboral i sindical que han tingut fins ara aquesta única resposta repressiva, pocs dies després de formalitzar la secció sindical. És, per tant, un intent clar d’obstaculitzar el sindicalisme combatiu de la CNT a l’empresa i al mateix temps estendre l’estratègia de la por entre la resta de treballadors i treballadores.

Enlloc de dialogar amb les treballadores, la decisió de l’empresa va ser l’acomiadament degut a l’activitat sindical que estaven duent a terme les companyes. Des de la CNT volem deixar clar que aquests fets no quedaran impunes i que lluitarem perquè les nostres companyes siguin readmeses i fins que l’empresa deixi de posar pals a les rodes a la nostra secció sindical i a les treballadores que en formen part.

Aquesta empresa, que té un total de sis factories a diverses comunitats autònomes, ha estat inculpada per actuacions similars en anteriors ocasions. Va ser condemnada pel Tribunal Suprem l’any 2008 a pagar una indemnització per coaccionar l’activitat sindical, al 2011 hi va haver diverses denuncies a la factoria principal a Aranda del Duero i els sindicats de Burgos la qualifiquen com “la primera en pràctiques antisindicals”.
Llet Pascual també ha estat multada per la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC), que ha imposat multes importants d’entre les que operen a l’aprovisionament de llet crua de vaca a l’estat espanyol per un total de 88,8 milions d’euros. El grup Pascual ha recorregut una multa de 8,5 milions d’euros.

CNT Olot
Secció Sindical a Llet Pascual (Gurb)