Rota: La revolució Social és possible.

Un exemple de com es fan les coses en moments de dificultat. El considerem molt interessant i és una mostra més de la capacitat d’organització de la classe treballadora de la qual és membre la CNT.

En aquest cas l’exemple el podem anar a buscar a Rota (clic per més informació), localitat andalusa amb esperit de lluita, tal com podem extreure més exemples relacionats amb CNT a Lebrija (primera i única vaga general d’aquesta crisi del Sistema a tot l’Estat i a més convocada per CNT i amb un ampli suport per la major part de la ciutadania, en una localitat equiparable a Olot en nombre d’habitants video).

rota_1

ROTA: LA REVOLUCIÓ SOCIAL ÉS POSSIBLE

Després de l’Organització de la Plataforma i l’engegada de l’assemblea, els treballadors en atur de Rota, impulsats per la CNT no han deixat de lluitar per transformar la situació d’atur que afecta a 3000 famílies rotenyes.

L’ASSEMBLEA

L’assemblea de treballadors en atur la conformen unes 250 persones, normalment l’assistència gira entre 150 i 200 persones. Les reunions són setmanals i es realitzen en el saló d’actes de la Biblioteca Municipal; després de les primeres assemblees que es van realitzar en ple carrer al costat de les oficines de l’INEM, la cessió de l’espai és una conquesta de la pròpia assemblea després de veure la necessitat d’un espai tancat de cara a l’hivern.

L’assemblea funciona a través d’un sistema de democràcia directa i on estan convidats no solament els treballadors en atur sinó que s’anima a tots els treballadors que s’uneixin a ella ja que el problema de l’atur afecta al conjunt de la societat obrera.

La taula de moderadors i coordinació de l’assemblea ha estat rotativa, però s’han començat a triar càrrecs temporals a manera de secretàries seguint una mica el model de funcionament de la CNT. La participació dintre de l’assemblea és àmplia així com els debats que s’estableixen solen ser ben canalitzats atès que s’estableixen normes estrictes respecte els torns de paraules, com el respecte cap a les opinions o propostes. Després de la discussió es prenen per votació les diferents propostes emanades per l’assemblea.

Al seu torn l’assemblea realitza un sistema d’assistència a través d’uns carnets que es van segellant en cada assemblea, atès que un dels criteris de cara a la distribució dels llocs de treball i la prioritat és la participació en les assemblees.

ACCIONS REALITZADES

-Ocupacions de l’INEM o SAE.

Es va realitzar una ocupació simbòlica del SAE (Servei Andalús d’Ocupació) amb la intenció de fer visible la problemàtica real, que no numèrica de l’atur, és a dir, que no som mers nombres sinó persones amb problemes derivats de la mala gestió i l’explotació de l’home per l’home que utilitzen les empreses. Aquest servei no té en compte les necessitats socials dels ciutadans i deixa a l’elecció d’una maquina la vida laboral de les persones, i l’oportunitat de treure endavant a una família necessitada.

A aquesta acció van assistir unes 200 persones, al seu torn es va realitzar una recollida de signatures a les portes de l’oficina, que seran lliurades de nou per la Plataforma i la CNT en una nova ocupació.

-Ocupació dels Plens d’Ajuntament.

S’assisteixen a tots els plens de l’ajuntament, no amb la intenció d’escoltar els discursos polítics, sinó com a mesura de pressió, perquè sàpiguen que estem aquí, és la nostra intenció.

Al seu torn, es va crear una comissió d’interlocució amb l’alcalde per a manifestar les nostres reivindicacions, aquesta comissió és rotativa, i cap membre és permanent. Ja s’ha aconseguit un preacord per part de l’Alcalde per a destinar 600.000 euros per a la creació de llocs de treball amb els fons del “Plan E”, on s’ocuparan a 120 persones de la plataforma en períodes de 3 mesos durant un any, això per a nosaltres és insuficient i declara la intenció de donar engrunes per pans, la nostra intenció és que aquest Pla tingui en compte una comissió permanent per a controlar tots els llocs de treball no solament municipals sinó també privats que es generen amb fons públics.

Ja hi ha un compromís d’incloure en la comissió de contractació al sindicat CNT perquè vigili el compliment dels pactes. A més, s’acompanya a la comissió que va a parlar amb l’alcalde, es realitza una concentració on es llegixen públicament els acords que es llegiran en aquesta reunió, i s’espera a la sortida per a rebre la resposta de l’ajuntament.

-Concentracions i Manifestacions.

S’han realitzat, una concentració i una manifestació pels carrers de la vila, amb gran participació ciutadana, en la concentració van assistir unes 300 persones, i la Manifestació va reunir a unes 400 persones.

Per a la convocatòria de la Manifestació es va empaperar el poble amb cartells i es van posar pancartes en l’entrada del poble a través de comissions emanades de l’Assemblea, també es va posar un sistema de megafonia durant els quatre dies anteriors amb un cotxe amb els cartells de la manifestació anunciant-la per totes els carrers de la localitat, amb l’himne confederal com a base musical, a Rota va sonar durant quatre dies “A les Barricades” de 18.00 a 20.00 hores.

S’està veient la necessitat de seguir organitzant aquests actes per a sortir al carrer i ser més visibles al nostre veïns, l’eslògan de la Manifestació va ser “Pel futur dels nostres fills. Per un repartiment just del treball. Contra la Precarietat laboral”.

El següent pas és conscienciar no solament al desocupat sinó també al treballador precari a que s’uneixi. Al seu torn, s’han donat suport a altres Manifestacions com la celebrada a Cadiz per la Plataforma de Desocupats d’aquesta ciutat. Ja estem en contacte amb altres assemblees de desocupats amb la intenció d’estendre la nostra lluita i trobar una coordinació.

-Accions Directes :

S’han realitzat accions en les obres a manera de Piquets Informatius de caràcter sindical, informant als encarregats que era il·legal fer hores extres segons el Conveni de la Construcció així com la immoralitat d’estar treballant més hores del compte quan hi ha treballadors en atur i que en la seva majoria són obres subvencionades amb fons públics i que suposadament van destinades per a la creació d’ocupació, quan no solament passa el contrari sinó que són aprofitades pels empresaris per a enriquir-se a costa de les desgràcia de centenars de famílies que han de pidolar un lloc de treball a les portes de les obres, i per altra banda exploten a l’obrer obligant-lo a fer més de 40 hores amb el xantatge d’un sou vergonyós i sota convenis obsolets amb taules salarials signades pels venuts de la patronal que són CCOO i UGT, aquests piquets realitzaven la seva visita en un horari on suposadament no es podia treballar i visitaven les obres on hi havia treballadors obligats a realitzar una acció il·legal dintre de les normatives obreres, així se’ls demanava que informessin al seu patró que tornaríem si la cosa no es solucionava.

Aquesta acció va ser un èxit atès que s’han eliminat ara com ara les hores extres.