Memòria, cultura i futur protagonistes a l’inici del centenari de la CNT

  • Més de 150 persones participen a l’acte inicial del centenari del sindicat
  • •CNT ha presentat 50 activitats culturals a la ciutat de Barcelona commemoratives del centenari

cnt-centenari-bcn-1

Amb la sala Mirador del CCCB completa, la Confederació Nacional del Treball ha presentat aquesta tarda el seu projecte cultural a la ciutat de Barcelona per a commemorar els seus primers 100 anys d’anarcosindicalisme

Aquesta tarda a les 16:00 hores, la Confederació Nacional del Treball (CNT) ha celebrat a la Sala Mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) un acte en el que s’inaugurava l’any del centenari d’aquesta organització anarcosindicalista.

La Comissió del Centenari de la CNT (1910 – 2010) ha volgut compartir amb tots els assistents a l’acte, més de 150 persones, la commemoració dels primers 100 anys d’existència d’aquesta genuïna organització de treballadors i treballadores fundada a Barcelona el 1910.

La Comissió del Centenari ha iniciat l’acte explicant el perquè de la data escollida per a l’esdeveniment, essent avui el 71 aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona. D’aquesta manera la CNT ha volgut fer memòria de qui va “esclafar el somni d’un poble” i homenatjar els lluitadors per la llibertat.

En segon terme ha intervingut Carles Sanz, investigador de la història del moviment obrer i anarcosindicalista, fent un recorregut pel passat històric de la CNT catalana, destacant la importància social que el sindicat va tenir a Barcelona i a Catalunya en general.

En tercer lloc, ha intervingut Luis Fuentes membre de la CNT de Bilbao, ex-secretari general de la CNT i membre de la Comissió del Centenari. Fuentes ha exposat el projecte de futur de la CNT, “una organització de treballadors i ciutadans lliures per a transformar la societat”. Així mateix, Fuentes ha fet un repàs de les propostes culturals i artístiques que la CNT està preparant per a la ciutat de Barcelona durant tot l’any.

Finalment, Juanito Piquete, músic i poeta llibertari ha exposat el seu sentiment vers les idees llibertàries, i la necessitat de passar de la idea a l’acció individual per a fer possible una transformació social.

Finalment, la CNT ha anunciat que inaugurarà una escultura de Juanjo Novella, artista del País Basc, en record i homenatge a totes les persones que van donar la vida per la llibertat i la revolució social al fossar de la pedrera de Montjuïc, on hi ha la fossa comuna dels afusellats pel franquisme. Així mateix, ha presentat dues noves gravacions amb orquestra i coral dels himnes històrics de la CNT: “Hijos del Pueblo” i “A las Barricadas”, veritables himnes que la CNT ha pogut reproduir al recuperar les partitures originals i que només restaven versions enregistres per l’Orfeó Català el 1936.

Comissió de Premsa del Centenari CNT (1910 – 2010)


Més informació relacionada amb els 100 anys de CNT fent clic aquí.