Homenatge als maquis. La guerrilla que s’enfrontà al franquisme

El 7 de febrer de 1939 l’exèrcit feixista ocupa la població d’Olot, el 7 de febrer de 2009, 70 anys després, el Sindicat d’Oficis Varis de la CNT d’Olot organitzà un homenatge a la resistència.

La presentació de l’acte va anar a càrrec de Gabriel Alcalde Gurt que va ser Director del Museu Comarcal de La Garrotxa de l’any 1983 fins al 1997. Actualment és professor a la Universitat de Girona i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

Els ponents de la conferència van ser Josep Clara Resplandis que és professor d’Història Contemporània a la Universitat de Girona i autor de nombrosos treballs sobre el tema com “La primera oposició al franquisme: els grups clandestins a la demarcació de Girona 1939-1950” o “Ramon Vila, Caracremada, el darrer maqui català” entre d’altres.

L’altre ponent va ser Dolors Marín Silvestre, Doctora en Història Contemporània i que ha estudiat la història dels moviments socials europeus contemporanis. “Clandestinos: el maquis contra el franquismo1934-1975” és un dels seus treballs relacionats amb aquesta temàtica.

L’acte es va celebrar a la sala d’actes de l’Institut Municipal de Promoció de la Ciutat d’Olot que va quedar plena de gom a gom.

En l’acte es va parlar de tres de les figures més destacades del maquis català,  Ramon Vila, Marcel·lí Massana i Quico Sabaté, sense oblidar però totes les persones anònimes que van col·laborar amb ells per enderrocar el règim franquista. Vam recordar aquests grans lluitadors oblidats sempre per les institucions que van perdre la vida per les llibertats individuals i col·lectives fent-se mereixedors d’estar presents a la memòria de tots nosaltres.


La lluita continua, endavant sempre!!

CNT Olot