Ha mort Pepita Martín Luengo, fundadora de l’escola lliure Paideia

En el dia d’ahir ha mort, a l’edat de 64 anys, l’educadora anarquista Josefa Martín Luengo (Salamanca, 1944 -2009).

La dilatada carrera professional i social d’aquesta dona extraordinària està íntimament lligada a l'”Escola Lliure Paideia”, de la qual és fundadora, juntament amb la seva companya Concha Castaño i Mª Jesús Checa.

Paideia forma part de la tradició de les escoles racionalistes que els anarquistes van introduir a Espanya entre finals del segle XIX i principis del XX. Josefa Martín potser sigui, des dels temps del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909), la persona més influent i coneguda del món llibertari dedicada a l’educació.

L’activitat educadora de Pepita comença a Fregenal de la Sierra (Badajoz), en l’inici de la democràcia, quan dirigia l’escola-llar Nertóbriga i va tractar que l’alumnat tingués una educació integral, on la formació de la persona i l’adquisició de valors fossin les pautes a seguir. Aquesta forma d’entendre l’educació va fer que les forces vives, en paraules d’ella, de la zona exigissin el seu cessament immediat. Va ser tal l’escàndol que es va muntar que el tema va arribar fins i tot a plantejar-se en el Congrés dels Diputats, en una interpel·lació al govern de Suárez per un diputat socialista. L’experiència viscuda va quedar plasmada en el seu primer llibre: Fregenal de la Sierra, una experiència d’Escola en llibertat (Camp Obert Edicions, 1978).

Poc després, en vista de que dintre del sistema educatiu oficial poc o res es podia fer per a tractar que l’educació fos alguna cosa més que adquirir coneixements, va ser quan en companyia de les pedagogues Concha Castaño i Mª Jesús Checa van decidir fundar una escola diferent, i així va néixer, a la localitat de Mèrida, al gener de 1978  l’Escola Lliure Paideia (les diferents etapes de l’escola es poden veure en la seva web: www.paideiaescuelalibre.org )

Però Pepita no solament es va dedicar a l’educació sinó que, en el camp socio-polític, va ser una activa militant feminista, membre del col·lectiu Dones per a l’Anarquia, format per dones pertanyents al Col·lectiu Paideia.

Pepita té, no ens acostumem a parlar en passat, una extensa bibliografía i era una gran articulista. Al llibre que ja hem comentat anteriorment (Fregenal de la Sierra) cal afegir-li altres títols: Des de la nostra Escola; Intent d’Educació Antiautoritaria i psicomotriu; L’escola de l’anarquia; Paideia, una escola lliure; 25 anys d’educació llibertària. L’aportació d’aquesta dona, per tant, a la pedagogia llibertària ha estat àmplia, segurament hagi escrit més que cap altre anarquista espanyol sobre l’educació. Una àmplia mostra dels seus escrits es poden trobar en la web de Paideia.

La CNT se suma al dolor de les persones properes, especialment del Col·lectiu Paideia i dels alumnes de l’Escola Paideia amb el desig que l’obra que Pepita Martín va començar tingui la seva continuació perquè les noves generacions de nenes i nens puguin tenir l’oportunitat de conèixer i viure una escola diferent, creada per una persona excepcional.

Gràcies, Pepita. Que la terra, companya, et sigui lleu.

Per si vols deixar algun missatge a l’escola els correus electrònics són els següents:

info@paideiaescuelalibre.org
paideia@paideiaescuelalibre.org

pepita_inmemoriam_01-59739