Crònica dels diferents actes de la Mostra Cultura Anarquista d’Olot
Durant el cap de setmana del 4 i 5 de maig s’han dut a terme els actes previstos.
La Fira Editorial, l’exposició de premsa llibertària de tots els temps, un dinar popular, el visionat del documental “Celuloide Colectivo. El cine en guerra” i les quatre xerrades previstes han comptat amb una bona assistència de públic.
Divendres 4 de maig
La Mostra de Cultura Anarquista va començar amb una xerrada a càrrec d’en Pepe Ribas (director de la revista Ajoblanco) i en Blai (responsable de comunicació del setmanari La Directa). El primer va fer un repàs a la trajectòria de la revista llibertària que va començar a mitjans de la dècada dels 70 i que va arribar fins a mitjans dels 90 en dues etapes diferents.
El responsable de La Directa va exposar el mètode de funcionament i les interioritats d’aquesta publicació feta per i des d’els moviments socials catalans.
Els dos ponents van coincidir en criticar els mitjans de comunicació actuals i els seus interessos financers. Durant la xerrada les intervencions del públic i la interacció amb els dos ponents van ser constants.
Dissabte 5 de maig
A les 10 del matí ja estava a punt l’exposició de premsa llibertària i les parades de les diferents editorials convidades.
A les 11 arrencava la xerrada que van dur a terme l’Adela Garcia i en Pablo Romero, antropòlegs, on van enllaçar les experiències llibertàries del passat amb els diferents moviments i les noves mobilitzacions que es poden veure al carrer actualment. Una visió realment interessant de la realitat.
Tot seguit vam poder gaudir del dinar popular que hi havia preparat a la plaça on tenim el sindicat.
A les 3 de la tarda vam projectar el documental “Celuloide Colectivo. El cine en guerra” que d’una manera excepcional narra l’experiència col·lectivitzadora de la indústria del cinema durant els anys de la guerra civil i que s’ha fet mereixedor de diferents premis i reconeixements. El seu autor, Oscar Martín, ens va poder explicar les seves motivacions a l’hora de realitzar-lo i el públic va poder comentar amb ell les seves impressions.
Tot seguit, l’economista Antoni Castells ens va donar la seva visió de la crisi que ens està afectant i de com ho farà en el futur. Va poder compartir amb els assistents algunes claus per entendre-la i maneres de fer-hi front. Es va parlar de les cooperatives de consum, d’habitatge, dels bancs i de moltes altres alternatives que no depenen del sistema com a mode de superar aquesta crisi.
I per acabar vam poder gaudir de la xerrada d’en Ferran Aisa, amb introducció d’en Xavier Diez, sobre la cultura anarquista a Catalunya i la influència que ha tingut aquesta durant tot el segle XX. Sense oblidar també la situació del moviment llibertari a Catalunya en l’actualitat.
En definitiva, una bona experiència i un intercanvi de punts de vista molt necessaris tal com estan les coses. Només ens falta agrair a tothom que va passar per la Mostra en un moment o altre, als qui van col·laborar-hi, als i les ponents i a les responsables de les editorials presents.
Confederació Nacional del Treball d’Olot
Secretaria de Premsa i Comunicació