CNT exigeix mesures efectives de conciliació i teletreball i no descarta mobilitzacions

Les darreres informacions que arriben per part del Govern d’Espanya sobre els permisos per cures de familiars i menors exposats a contagis, com en el cas de les escoles, evidencien una pugna entre els interessos de les classes treballadores del nostre país i els interessos econòmics.

Per a CNT és inacceptable que, per una banda es plantegin quarantenes en escoles davant diversos contagis i, per altra banda, la Ministra de Treball Yolanda Díaz plantegi també la possibilitat de reducció de jornada del 100% dels progenitors d’aquells alumnes que hagin de romandre a casa de quarantena però no hagin donat positiu en Covid19.

CNT recorda que hi ha en l’actualitat situacions molt precàries degut a les conseqüències del confinament de març i l’abús per part de moltes empreses en l’aplicació d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació fraudulents, aprofitant del col·lapse de l’administració per tal de tirar endavant expedients de regulació que en altres circumstàncies haguessin hagut de negociar amb les seves plantilles i tindrien més mecanismes de control per part d’aquestes. En aquesta situació de precarietat extrema no es pot carregar en els progenitors la responsabilitat individual d’assumir un permís sense retribució de cap manera. CNT va reclamar per escrit al Govern de l’Estat una bateria de mesures que preveia el desenvolupament immediat de nous permisos de conciliació per anticipar-nos a la situació actual. Tot plegat, unit als titubejos constants del govern català en la gestió de la crisi i la tornada a les escoles, només fan que accentuar la incertesa i preocupació de les famílies encara més.

Per altra banda, els avanços que transcendeixen sobre la negociació de la llei del teletreball amb les principals patronals i els sindicats CCOO i UGT preocupen molt al sindicat anarcosindicalista. Lluny de les reivindicacions que CNT reclamà també al govern espanyol fa mesos, les informacions sobre la futura llei de teletreball evidencien que pesa més el consens amb la patronal que la defensa dels interessos de les persones treballadores que es veuran afectades per aquesta llei. D’aquesta manera ja s’hauria renunciat a la obligatorietat de l’empresa d’assumir les despeses indirectes ocasionades pel teletreball, derivant-les a la negociació col·lectiva el que suposarà una gran indefensió de la majoria d’afectades degut al model sindical imperant encara en el conjunt del país. Altres aspectes com la definició del teletreball i el percentatge de la jornada mínim que ha d’ocupar, o la no obligatorietat de realitzar el teletreball quan una persona treballadora ho sol·licita són elements que preocupen enormement al sindicat.

El sindicat tem que, com tantes altres vegades que una llei que regula el treball es sotmet al diàleg social, aquesta acabi donant estatus de legalitat a diverses pràctiques laborals a les empreses d’absoluta precarietat laboral.

El Secretariat Permanent del Comitè Regional de la CNT a Catalunya i Balears, davant d’aquesta greu situació d’inici de curs, consultarà amb els sindicats de la CNT al territori i la resta de la Confederació Nacional del Treball a tot l’estat la resposta que caldrà donar com a organització sindical de classe, autònoma, feminista i anarcosindicalista, i no descarta iniciar mobilitzacions i contactes amb la resta de forces sindicals al país per una eventual vaga general en cas que els diversos governs claudiquin als interessos de les patronals i facin carregar novament aquesta crisis sobre les economies de les famílies treballadores.

Secretariat Permanent del Comitè Regional
CNT Catalunya i Balears