CNT davant la reforma de la negociació col·lectiva

 

Una reforma innecessària i injusta que portarà pèrdua de drets, més atur i més precarietat laboral.

En el vergonyós ASE (Acord Social i Econòmic) signat al febrer pels sindicats CCOO, UGT la Patronal i el Govern, es contemplaven a més d’un gravíssim atac i retallada a les pensions públiques altres qüestions entre les quals estava el compromís dels anomenats agents socials per reformar la Negociació Col·lectiva, cosa que venien demandant els empresaris des de fa anys.

Les cúpules sindicals de CCOO i UGT porten diversos mesos negociant a esquena dels treballadors i amb una absoluta falta de transparència aquesta Reforma a la qual s’han afegit altres qüestions com el control de l’absentisme laboral o l’augment de les competències de les Mútues.

Just quan eren a punt de formalitzar un acord, la CEOE conscient de l’enorme capacitat d’abaixar-se els pantalons dels sindicats oficials que havien acceptat la majoria dels plantejaments empresarials i sabedors que si no hi ha altre remei el Govern de manera unilateral convertirà en llei el que ells vénen demandant va presentar una proposta de màxims que ha provocat la ruptura de les negociacions i el posterior anunci del Govern que divendres que ve dia 10 de Juny aprovarà per Decret la reforma de la Negociació Col·lectiva.

Mancant conèixer el text definitiu del Decret que el Govern aprovarà, ens atrevim a avançar la nostra posició davant aquest nou atac contra els drets laborals:

– Aquesta Reforma no serà equilibrada. És una reforma contra els treballadors, que busca afeblir la capacitat de negociació i pressió dels treballadors.

– Modificarà l’estructura de la negociació col·lectiva per afavorir els interessos empresarials. Es mantindran els acords sectorials d’àmbit nacional per establir l’estructura general dels convenis, però es donarà prioritat als convenis d’empresa que tindran competències en les qüestions fonamentals, i que podran modificar a la baixa l’aconseguit en convenis d’àmbit superior.

– Facilitarà el despenjament salarial i la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris. Es donaran noves facilitats perquè els empresaris al·legant causes econòmiques es puguin despenjar dels convenis col·lectius.

– Ampliarà la desregulació i la flexibilitat laboral en les empreses. Augmentarà la capacitat dels empresaris per modificar la jornada, els horaris, la mobilitat funcional. Els empresaris disposaran d’un percentatge de l’horari anual que podran utilitzar lliurement, etc.,

– Decaïment dels convenis. Una vegada que compleixi la vigència dels convenis es donarà un termini màxim per negociar el nou conveni i si s’esgota el termini obligatòriament les parts se sotmetran a un sistema de mediació i arbitratge. Fins ara l’aconseguit en els convenis eren drets consolidats, cosa que es perdrà amb aquesta reforma.

– Possiblement es crearà un nou model de contracte escombraria per als joves. Els empresaris podran contractar pel salari mínim als treballadors fins que compleixin els 30 anys.

– Es donaran a les Mútues Patronals competències en les malalties comunes i s’ampliarà el control i la pressió contra els treballadors que emmalalteixin. Els treballadors que es donin de baixa per malaltia comuna sofriran la pressió i l’assetjament perquè tornin al treball de la mateixa manera que ho pateixen actualment els treballadors que tenen un accident laboral.

Sota el paraigua de la reforma de la negociació col·lectiva es durà a terme una Reforma Laboral molt més profunda i lesiva per als interessos dels treballadors que la realitzada en 2010.

LA CNT s’oposarà activament a aquest nou atac contra els drets dels treballadors, i fa una crida a tots els treballadors perquè secundin les mobilitzacions i actes que des de la nostra organització durem a terme.

 

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de CNT