Abans la vida que el capital

Olot, 30 de juny 2020

Hi ha coses que mai canviaran. Una és que el capitalisme aprofita qualsevol oportunitat per augmentar els beneficis dels més rics. I com a conseqüència, la classe treballadora és la qui es veu afectada.

Aquesta pandèmia del COVID-19 no ha estat diferent, i per enèsima vegada, amb l’ajuda del poder polític, es tornen a retallar els nostres drets socials i laborals.

Durant aquestes setmanes de confinament s’han vist, de forma encara més exagerada, les vergonyes i la crueltat d’aquest sistema:

Els ERTOs s’han aplicat de forma indiscriminada, fins i tot a empreses amb grans beneficis. Les treballadores, les que hem posat en joc les nostres vides per superar aquesta crisis sanitària, som les que volen que acabem pagant els plats trencats. En especial, els sectors en situació de més precarietat, temporalitat i d’extrema vulnerabilitat. Des d’aquí aprofitem per de homenatjar tot el personal sanitari, però també a molts altres sectors habitualment invisibilitats, com són el transport, l’agroalimentari, les cures, la neteja, entre d’altres, que també han tingut un paper fonamental durant aquesta crisis.

Des de CNT defensem que totes les treballadores infectades que han estat a primera línia durant aquest confinament han de ser tingudes en compte com a contagiades en el treball i donar per fet que han patit un accident laboral.

Aprofitant el confinament, que per solidaritat i consciència col·lectiva hem seguit per evitar el col·lapse del sistema públic de salut degut a la seva precarietat, el Govern ha fet un altre pas cap a l’estat policial i el control social, arribant a treure l’exèrcit als carrers amb l’excusa de combatre el coronavirus.

També s’ha repetit, i portem masses vegades ja, la traïció dels sindicats majoritaris a la classe treballadora, acceptant el conjunt de mesures laborals i econòmiques aprovades per el Govern sense cap mena d’oposició, i fins i tot, consensuant les propostes amb la mateixa patronal.

CNT s’oposa categòricament a que s’aprovi qualsevol tipus de proposta que limiti, redueixi o debiliti els drets fonamentals de la classe treballadora.

A més, hem vist com el feixisme mostrava múscul en forma de concentracions en barris benestants i de patrulles ciutadanes.

I no podem oblidar el que ha significat aquesta parada mundial pel que fa a les emissions de CO2, demostrant que un decreixement econòmic aniria estretament lligat a un desacceleració del canvi climàtic.

Però no tot són coses negatives.

Ha quedat clar que totes som classe treballadora, que som moltes i que sense nosaltres el sistema no funciona.

Ha quedat provat amb la creació de moltes xarxes de solidaritat que han aparegut aquests últims mesos i que en alguns casos han arribat a sobrepassar les mesures institucionals.

Com a resposta, a nivell sindical també hi ha hagut moviment: des del sindicat hem ofert assessorament jurídic a totes les afectades, s’han reclamat millores, s’ha treballat conjuntament amb les xarxes de solidaritat locals, s’han coordinat una resposta unitària amb els altres sindicats i organitzacions combatives a nivell regional, s’han editat guies… i aixo s’ha traduit en que aquests últims mesos hem rebut un allau de consultes al sindicat, igual com d’afiliacions. Actualment ja som més de 200 afiliades a CNT Olot, el doble que fa dos anys. Com a resultat, algunes seccions sindicals han aconseguit millores als seus centres de treball gràcies a l’organització i la lluita.

Des de CNT animem a tota la classe treballadora a organitzar-se i a treballar conjuntament. Per revertir totes les mesures laborals aprovades amb l’excusa de la crisis del COVID-19, i fins i tot anem més enllà, per retirar la reforma laboral del 2012.

Afilieu-vos!

Afilieu-vos a CNT, i si no, a qualsevol altre sindicat combatiu. Ha quedat clar en múltiples vegades que juntes som més fortes, i que la defensa obrera, si es fa de forma unitària, dona resultats.

Ara més que mai, orgull de classe treballadora.

Abans la vida que el capital.