El passat no està mort ni enterrat, de fet ni tan sols és passat. (William Faulkner)
Els intents de difondre sota un punt de vista crític l’acció repressiva durant la guerra civil i el franquisme han comptat amb la mordassa de diferents “governs democràtics” i un tebi posicionament per part de la socialdemocràcia, que malgrat haver promulgat una insuficient llei de Memòria Històrica ni tan sols ha realitzat el més mínim esforç per fer que es compleixi; en les seves mans, el tema de la memòria històrica ha estat només una eina per al combat electoral i no una qüestió de principis i de justícia. Aquesta llei consolida aquesta situació segons la qual els assassinats comesos pel franquisme no són tasca de les autoritats ni dels tribunals de justícia.
La constitució de 1978 no va suposar una autèntica ruptura democràtica amb la dictadura franquista, sinó una adaptació de les seves lleis a la nova realitat, en la qual, a canvi de l’“obertura política” es van conservar l’estructura de l’Estat i els seus integrants. La llei d’Amnistia de 1977 va ser una llei de punt final que va atorgar una total impunitat als responsables de la repressió durant la dictadura, sota la coartada de treure de les presons els presos polítics. Aquesta injustícia ens aboca des d’aleshores a una transició eterna, que no només deixa sense resoldre l’actuació criminal de l’Estat, sinó que posa tots els obstacles possibles als que intenten treure a la llum aquests crims.
I és per això, per aportar una mica de llum sobre aquests crims, que les organitzacions CNT, CUP, Arran, la Greda i l’Assemblea Llibertària de la Garrotxa durem a terme un gran acte per a recuperar la memòria històrica de totes les víctimes de la repressió franquista. Els ponents seran: Albert Planas i Serra, membre del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC) i doctorand en història contemporània a la UB; Merçona Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich i membre de la Coordinadora estatal de apoyo a la Querella Argentina contra crímenes del franquismo (CEAQUA) i Laia Creus, arqueòloga que ha participat en l’exhumació de fosses i membre del grup de Memòria Històrica de la CNT.
Volem reivindicar la veritat, la dura realitat patida, la vida militant dels nostres companys que van ser perseguits i represaliats, volem recordar la figura dels que van ser torturats, afusellats o assassinats sense cap altre motiu que el de lluitar per una humanitat més lliure i justa.
L’acte serà el proper 1 de març, a les 18h, a la Sala Torín d’Olot (Carrer del Roser, 19) i és obert a tothom.
CNT d’Olot
Assemblea Llibertària de La Garrotxa