Programari lliure.Un pas a portar a terme.Part1.

El programari lliure Què és?

Ens parlen de nova societat, de la informació

Aquest document t’explica com per a construir una nova societat sempre cal canviar el model heretat.

La part política

Com a conseqüència dels processos de conquesta econòmica de les grans potències a tot el món, i de la tecnificació que ha anat portant la revolució industrial, ens trobem immerses en una globalització informativa i propagandística que el sistema capitalista utilitza per a fer callar les demés veus i adquirir avantatge per sobre de la coordinació de les organitzacions opositores com la nostra.

Així doncs, els i les treballadores ens veiem obligades a tenir un elevat coneixement de les anomenades Tecnologies de la Informació i la Comunicació tant per a aconseguir un lloc de treball en els processos de selecció que imposa la burgesia per a determinar quines persones són vàlides per a treballar i quines no, com també per a consolidar la nostra capacitat de coordinació i propaganda en la lluita anticapitalista.

Aquest tríptic, apart de justificar la necessitat de què la militància estigui formada i dotada en informàtica, pretén ser un recull de recursos per a aconsellar els camins a seguir en l’aprenentatge i equipament, el més alternatius possibles a la censura i consumisme de l’Estat i el Capital.

El programari: lliure

Durant la dècada de 1980 el programador informàtic Richard Stallman va topar amb les actituds empresarials privadores de la llibertat de compartir els programes informàtics, i va posar en marxa una proposta alternativa: el desenvolupament de software amb una llicència no-privativa, que atorgués drets a l’usuari (i al programador) de les aplicacions informàtiques.

Aquesta primera llavor ha anat aplegant primer desenes, després centenars i fins a milers de desenvolupadors i desenvolupadores informàtiques, que han fet multitud de programes informàtics de tot tipus i conjunts complerts de sistema operatiu ara anomenat GNU/Linux. El programari lliure és aquell que, com a alternativa a la propietat privada, s’acull a una regulació de la propietat pública de la informàtica en base als següents principis:

  • Llibertat 0: Utilitzar el programa amb qualsevol propòsit (privat, públic, comercial, etc.)

  • Llibertat 1: Estudiar i modificar el programa (per això cal poder accedir al codi font)

  • Llibertat 2: Copiar el programa i que es pugui ajudar qualsevol persona (compartir)

  • Llibertat 3: Millorar el programa i publicar les millores, per a beneficiar tota la comunitat

Seguint la filosofia del programari lliure han estat desenvolupats molts programes informàtics que no condicionen les persones que els utilitzen ni els tècnics de la informàtica, i que amb la transparència de fer públic el codi font garanteixen la lleialtat dels mateixos programes a allò que diuen que faran. Amb això també es fa front a la pretensió de grans corporacions com Microsoft o Telefónica, que a través dels seus programes controlen i recopilen la informació dels ordinadors dels usuaris i les seves comunicacions.

Una revolució tecnològica que també ens pertoca

La informàtica està vivint progressivament un imparable procés de col·lectivització a través del programari lliure, que és un procés polític dins l’anomenada “societat de la informació” amb la qual ens està tocant conviure, i com a procés polític té ferms defensors, ferms detractors i molta gent sense opinió formada ni amb ganes de formar-se-la. Com a col·lectiu d’idees llibertàries no podem sinó coincidir amb uns principis que esdevenen uns mínims per a la llibertat en la gestió informatitzada i les telecomunicacions.

Independentment de les coincidències polítiques, hi ha un factor de necessitat amb el programari lliure: La nostra activitat sindical es veu assetjada per les condicions mercantils de les corporacions tecnològiques i pel control i espionatge de l’estat a través de la policia político-social. Només el programari informàtic que compleixi amb una llicència de programari lliure ens pot ajudar a mantenir la nostra informació i les nostres comunicacions segures i confiables.

Amb les adreces d’aquest tríptic pots trobar diversitat de programes lliures (la majoria amb llicència GPL), i també alguns per a utilitzar dins un sistema privatiu com Microsoft Windows.

El valor està en el treball

no en l’especulació de les còpies.

www.cnt.es/figueres

Copyleft, GNU-FDL