65 anys de l’assassinat de dos llibertaris a La Garrotxa

Avui fa 65 anys de l’assassinat a Sant Miquel de Pera dels anarquistes Joan Subinyà Heras i Tomás Porta Inglada

La Guàrdia Civil i la Policia Armada, una vegada més, van aplicar la llei de fugues als nostres companys exiliats que havien travessat la frontera pel Ripollès i van ser caçats a la Garrotxa

El 23 de març de 1950, avui fa 65 anys, la Guàrdia Civil i la Policia Armada va fer una caça humana a la Garrotxa i igualment que el gener de 1960 amb el grup anarquista encerclat al mas Clarà, a la Mota (Palol de Revardit, Pla de l’Estany) aquest cos repressiu va aplicar la denominada llei de fugues, amb l’assassinat descarat dels militants resistents anarquistes Joan Subinyà Heras i Tomás Porta Inglada a Sant Miquel de Pera (Montagut i Oix, la Garrotxa).

El militant anarquista i resistent Joan Subinyà Heras, citat de diferents maneres, com ara Fabián Subiña o Juan Subiña, i que va fer servir el pseudònim de Jesús Rodríguez Pérez. Havia nascut en 1909 a Tordera (Maresme). Milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT), s’integrà en la guerrilla llibertària que des de l’Exili actuava al Principat de Catalunya enfront l’aparell de la dictadura militar franquista.

El 21 de març de 1950 una patrulla de la Guàrdia Civil, integrada pels números del cos Joaquim Gelabert Agustí i Emilio García Fandiño, detingué a la carretera de Canya a Sant Pau de Segúries (Ripollès), els dos companys anarquistes, que portaven salconduits fronteres, i van ser portats al post de guàrdia. Quan la Guàrdia Civil es disposaven a escorcollar els retinguts, els dos militants obriren foc i feriren mortalment els dos números del cos repressiu i el número sentinella Miguel López Sánchez i fugiren, abandonant les seves bosses amb la documentació falsa que portaven, un mapa de la zona i 3.000 pessetes.

El 22 de març la Guàrdia Civil i la Policia Armada, ajudats de gossos policia, van fer una batuda per la Vall del Bac (Vall de Bianya, la Garrotxa), sense èxit.

L’endemà, 23 de març, fa 65 anys, en el decurs del rastrejament al territori amb gossos van ser localitzats a Sant Miquel de Pera (Montagut i Oix, la Garrotxa). Joan Subinyà Heras, que portava la documentació falsa a nom de Jesús Rodríguez Pérez, i Pere Vergés Valverde (Castellanot), que portava la documentació a nom de Tomás Porta Inglada, van ser encerclats, detinguts i abatuts a tres en aplicació, una vegada més, de la llei de fugues que era la norma del terrorisme d’Estat franquista. La Guàrdia Civil i la Policia Armada va venjar descaradament les morts de tres números del cos repressiu al servei de la Dictadura al post de guàrdia de Sant Pau de Segúries dos dies abans.

subinya