En el marc de les 14enes Jornades Culturals Llibertàries, organitzades conjuntament entre CNT La Bisbal, CNT Figueres, CNT Perpinyà, CNT Olot i l’Ateneu Llibertari Paquita de La Bisbal el proper dissabte 1 de juny tindran lloc els actes a Olot.
A les 14 hores, davant el local de CNT Olot a la Plaça Cinema Colon hi haurà un dinar popular.
A les 17 hores, projectarem el documental “Ruedo Ibérico, radicalmente libre” amb presentació i posterior debat amb l’autor del documental Francesc Rios.
Ruedo Ibérico, radicalmente libre és un documental de Francesc Ríos i Mariona Roca, que tracta sobre l’editorial Ruedo Ibérico, i que compta amb l’assessoria històrica d’Arantza Sarría i amb la col·laboració de Marianne Brull, una de les seves editores.
Edicions Ruedo Ibérico va néixer a París el 1961 per la iniciativa d’un grup d’exiliats amb la finalitat de pal·liar el dèficit de publicacions històriques, polítiques i de pensament que patia el país a causa de la censura franquista. La idea era editar a París i introduir els llibres clandestinament a Espanya. José Martínez Guerricabeitia va ser l’editor, director i principal animador del projecte que va arribar a editar 150 llibres entre 1966 i 1977.
Els llibres editats per Ruedo Ibérico entraven a Espanya amagats a través de la frontera i de les formes més originals (carregats en burros a través de la frontera, subornant als censors, en les màquines de tren pel País Basc, i fins i tot els exemplars perquè no fossin trobats s’amagaven dins els rusc d’ovelles d’un llibreter). És una paradoxa que en ple maig del 68 a França, els espanyols estiguessin en plena dictadura.
A la publicació hi van col·laborar els millors artistes, poetes i pensadors del moment amb figures tan destacables com Antonio Saura, Tàpies, Arroyo, Manel Castells, Espriu o Goytisolo. De fet, segons els propis protagonistes per la revista va passar tothom: “La única ideologia en aquella redacció era la llibertat d’opinió”.