Accions contra la banca i el sistema financer

  • Continuant amb la campanya de mobilitzacions iniciada amb les accions contra l’OTG, demà divendres hi haurà accions contra la banca i el sistema financer.
  • Es fa una convocatòria demà divendres 14 de setembre a les 11 del matí al local de CNT d’Olot.

Durant anys la banca i el sector immobiliari van inflar una bombolla especulativa que va proporcionar enormes beneficis a banquers, constructors i promotors immobiliaris, mentre convertien en un producte de luxe un dret bàsic com és l’habitatge digne.

Milions de treballadores i treballadors acabem esclavitzades per hipoteques i préstecs per accedir a l’habitatge i altres productes de consum davant l’estancament dels salaris reals. Molta altra gent, especialment la jove, ni tan sols podíem accedir a l’habitatge, patint la precarietat de la feina que aquella mateixa bombolla especulativa produïa.

Quan la bombolla va punxar, el poder polític unit al poder financer amb forts enllaços i anys de pràctiques corruptes va acudir a socórrer els bancs en una gegantesca operació de socialització de les pèrdues, mentre que els beneficis fa temps que estan ben refugiats als paradisos fiscals.

S’han dedicat enormes quantitats de recursos públics a evitar la fallida bancària, recursos que s’obtenien de les retallades als serveis socials, sanitat i educació pública, prestacions per atur, pensions, etc. Una pràctica iniciada pel govern del PSOE i aprofundida pel govern del PP. Milions d’euros que no han estat utilitzats per generar ocupació o finançar necessitats socials, com al·legava la propaganda governamental, sinó que han estat acaparats pels bancs, en obscurs forats dels balanços comptables, quan no han estat prestats novament a l’Estat a un alt interès, en pràctiques d’usura que han generat un deute que paguem entre totes.

Mentrestant, els directius dels bancs segueixen cobrant milionaris sous i primes extra sense que a cap d’ells se’ls hagi demanat responsabilitats per la seva gestió. Una banca que, mentre acumula centenars de milers d’habitatges buits als seus inflats balanços, practica una política de desnonaments massius que ha portat a centenars de milers de famílies obreres a perdre el seu habitatge, mentre segueixen encadenats a deutes de per vida. Una banca a la qual mitjançant el «banc dolent» l’Estat li vol comprar aquest enorme parc immobiliari sobrevalorat, sense donar-li cap ús social, per permetre’ls recuperar el seu nivell de beneficis mentre novament tothom assumim les pèrdues.

Tot això no és sinó un gegantí atracament contra les treballadores i treballadors. Un espoli contra la sanitat, l’educació i demés serveis públics, a mans de polítics al servei de la banca que miren d’encadenar- nos al pagament d’un deute il·legítim que comprometrà per anys les possibilitats d’una vida digna per la majoria de la societat.

Per tot això, des de CNT cridem a actuar el 13 i 14 de setembre contra la banca i organitzar-nos per:

– Trencar amb la cadena del deute, negant-nos a pagar un deute il·legítim i que no hem generat, negant- nos a acceptar el xantatge de les institucions financeres per la imposició de retallades de drets.

– Desemmascarar els beneficiaris d’aquesta gran estafa, denunciant i actuant contra aquells que són darrere dels moviments especulatius i les pràctiques d’usura, aclarint la destinació dels recursos públics dedicats a la banca. Acabar amb la complicitat de la banca amb l’evasió fiscal i els paradisos fiscals, prenent mesures contra els mateixos.

– Denunciar la complicitat dels partits polítics i el silenci còmplice del sindicalisme institucional amb anys de pràctiques partidistes especulatives, corruptes, malbaratadores i antiecològiques des de les administracions i els consells de govern de bancs i caixes d’estalvi.

– Exigir la paralització dels desnonaments de treballadores i treballadors, recuperant sota control obrer els centenars de milers d’habitatges de la banca donant-los una finalitat social.

– Trencar amb un model polític i econòmic al servei de l’elit financera, i construir una altra societat on recuperem el control de l’economia, i dels immensos recursos acaparats per la banca, de les nostres vides i dels nostres propis recursos per posar-los al servei de la satisfacció de les necessitats de totes i tots.