23 d’abril. Dia del llibre. (IX)

Fins el 23 d’abril, anirem fent un petit esboç d’alguns dels llibres que la CNT d’Olot tindrà per la parada del dia del llibre al Firal d’Olot.

Emboscada en Pasaia. Un crimen de estado

VVAA

Virus editorial

330 pàgines

12 € 

El 1984, la Guardia Civil acribillaba a trets a 4 membres dels Comandos Autònoms Anticapitalistes a la Badia de Pasaia. L’Editorial Virus acaba de treure a la llum, aquest llibre sobre els “assassinats de Pasaia”. El llibre és un dels pocs testimoniatges que ens relata aquest episodi de la transició i ens apropa a part de la història dels Comandos Autònoms Anticapitalistes.
Aquest llibre només pretén esclarir els fets succeïts en l’emboscada a Pasaia sense entrar en una anàlisi exhaustiva del que va ser la lluita armada autònoma a Euskadi. En ell es recull, des d’una anàlisi precisa, les bases del pla ZEN (Zona Especial Nord), estratègia d’extermini plantejada pel primer govern socialista de l’estat espanyol, i que va ser el detonant de dur a plantejar l’ekintza del secretari d’organització del Partit Socialista d’Euskadi Enrique Cases Vila. Després de la seva mort, es va destapar la caixa dels vents i el govern socialista va dissenyar l’emboscada a Pasaia amb la clara intenció d’assassinar al grup d’autònoms.
Uns fets que han de romandre en la memòria col·lectiva de totes i tots els resistents.