23 d’abril. Dia del llibre. (II)

Fins el 23 d’abril, anirem fent un petit esboç d’alguns dels llibres que la CNT d’Olot tindrà per la parada del dia del llibre al Firal d’Olot.

 

El caso Scala. Terrorismo de estado y algo más.

Xavier Cañadas Gascón

Editorial Virus

116 pàgines

10 €

 

 

 

 

El 15 de gener de 1978, a les 13:15 hores, un incendi de grans dimensions destrueix la sala de festes Scala de Barcelona, provocant la mort de quatre treballadors. En 48 hores són localitzats els presumptes autors de l’atemptat per part de la Policia, identificats d’entre els 10.000 manifestants que acabaven de participar en la manifestació convocada per CNT contra els Pactes de la Moncloa. Aquests Pactes signats pel PSOE i el PCE a l’octubre de 1977, amb el beneplàcit d’UGT i CC. OO. anaven a marcar un abans i un després en la capacitat de la classe treballadora espanyola per a fer front a la flexibilització i precarització capitalista del mercat de treball que necessitava la reforma econòmica neoliberal.

Xavier Cañadas, militant de la CNT en aquells moments, va ser una de les cinc persones encausades i condemnades per l’anomenat «Cas Scala», el que li va suposar passar-se vuit anys a la presó. En el seu relat explica quina va ser la participació i responsabilitat real en els fets de les persones condemnades; com va transcórrer el judici plagat d’irregularitats; i com es va orquestrar la destrucció del Scala i el muntatge policial, vertebrat entorn de la figura del confident policial Joaquín Hernández alias «el Grillo» o «el Vell Anarquista», un delinqüent comú convertit per obra i gràcia dels serveis d’intel·ligència en un veterà i repressaliat militant anarquista.

Amb aquest atemptat i la repressió posterior contra el conjunt del moviment llibertari, el Govern neofranquista d’UCD i el llavors ministre de l’Interior Martín Villa perseguien erosionar la imatge pública de la CNT i de tot el moviment llibertari, que en aquells moments, amb els seus 100.000 afiliats només a Catalunya, constituïa una seriosa amenaça per als pactes i consensos dels quals l’esquerra institucional i la cúpula política i empresarial franquista van ser protagonistes durant la Transició.

El Cas Scala va marcar la fi del creixement espectacular de la CNT i del moviment llibertari, i l’inici de la seva decadència accelerada.

Xavier Cañadas Gascón, llibertari, va estar afiliat a la CNT a la fi dels setanta. Condemnat a 17 anys de presó pel conegut com «Cas Scala», va sortir en llibertat condicional després de complir vuit anys de presó.

De la seva experiència en diferents presons espanyoles tracta el text Entremuros. Les presons en la transició democràtica, publicat per l’editorial basca Muturreko Burutazioak (Bilbao, 2000), i El Tubo, un text de pròxima aparició.