23 d’abril. Dia del llibre. (I)

Des d’avui i fins el 23 d’abril, anirem fent un petit esboç d’alguns dels llibres que la CNT d’Olot tindrà per la parada del dia del llibre al Firal d’Olot. Avui el primer:

 

Queremos libertad. Una vida en los Panteras Negras.

Mumia Abu-Jamal

Editorial Virus

368 pàgines

20 €

 

L’aguda anàlisi que Mumia fa dels Panteres Negres ofereix als lectors una visió única d’una organització considerada per J. Edgar Hoover (director del FBI) com la major amenaça a la seguretat interna del estats units.

 

De jove, Mumia Abu-Jamal va ajudar a fundar el Black Panther Party (BPP) a Filadelfia, va col·laborar amb el seu diari, The Black Panther, i va començar així una vida dedicada enterament a la lluita per la llibertat. En “Queremos libertad” Mumia combina els seus records de la vida quotidiana en el Partit amb l’anàlisi de la història de les lluites per l’alliberament negre. El resultat és una complerta visió del Partit dels Panteres Negres.

 

La història del BPP és difícil de sintetitzar, ja que no és la història del típic partit d’avantguarda, sinó l’intent de construir des de la comunitat una forma de contrapoder que signifiqués des de ja una forma d’alliberament. Això es reflecteix tant en les patrulles de control de l’activitat repressiva de la policia com en els nombrosos programes de suport a les comunitats negres: menjadors populars, atenció sanitària, ajuda a la tercera edat, formació política… El creixement rapidíssim del Partit, a la fi dels seixanta i inicis dels setanta, va omplir d’esperança a una part important de la població negra nord-americana, i va traspassar amb la seva energia, originalitat i creativitat les fronteres dels EE. UU., per a servir com referent a altres minories oprimides en el món, en un moment en què creixien els moviments d’alliberament nacional arreu i la nova esquerra contestatària a Occident. El Partit és el producte contradictori d’aquestes tendències en l’esquerra del moment: nacionalisme antiimperialista, marxisme-leninisme, avantguardisme… però també comunitarisme, alliberament personal, feminisme, antiautoritarisme…

 

Tractat com un veritable enemic intern a liquidar, la CIA i l’ FBI es van valer de tots els mitjans de contrainsurgencia i de manipulació, a més de la pura repressió i assassinat, per a aniquilar-los.